UA-150363673-1 Dr Αν. Μοσχοβάκη, ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ)

Search This Blog

Υπεύθυνα δίπλα σας: 32 χρόνια κλινικής εμπειρίας, 26 χρόνια λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου.
Εάν θέλετε να ενημερωθείτε για γνώμες ασθενών κάντε click εδώ https://iatreiomoschovaki.blogspot.com/

Total Pageviews

Στην παρούσα ιστοσελίδα πρόληψης γράφει η ιατρός Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη. Ο ηλεκτρονικός τόπος του ιατρείου (τηλ. 2106252770) είναι http://iatreioamoschovaki.gr.

7/25/14

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ)

Τα πιο επικίνδυνα συνήθη νοσήματα που απειλούν την γυναίκα είναι η υπέρταση, οι μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης χοληστερόλη ουρικό οξύ), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα εγκεφαλικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα καρκινώματα,  ο αλκοολισμός, τα λοιμώδη νοσήματα τα κατάγματα και τα ψυχιατρικά νοσήματα. Η ετήσια  παθολογική εξέταση κατά την διάρκεια της οποίας παραγγέλλονται γενικοί εργαστηριακοί έλεγχοι (π.χ. σάκχαρο, χοληστερίνη) και εξατομικευμένοι ιατρικοί έλεγχοι αναλόγως ευρημάτων είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των νοσημάτων αυτών. Σημαντικά βασικά επιπρόσθετα μέτρα είναι:
1.        Για την πρόληψη της υπέρτασης συνιστάται αποφυγή της κατάχρησης άλατος ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, αποφυγή της καθιστικής ζωής και παχυσαρκίας, καθημερινή κατανάλωση φρούτων λαχανικών.
2.          Για την πρόληψη των μεταβολικών νοσημάτων συνιστάται τακτική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.
3.        Για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συνιστάται ανελλιπής χρήση προφυλακτικού, ετήσιος έλεγχος για χλαμύδια (εφόσον υπάρχει σεξουαλική ζωή), εξέταση και εμβολιασμός για HPV και ηπατίτιδα β. Περιοδικός έλεγχος για aids, σύφιλη, βλεννόρροια, άλλες κατηγορίες ηπατιτίδων γίνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
4.          Για την πρόληψη των εγκεφαλικών νοσημάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, σωστή αποκατάσταση της υπέρτασης και των μεταβολικών νοσημάτων, μεσογειακή διατροφή και τακτική διανοητική ενασχόληση.
5.        Για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, αποκατάσταση υπέρτασης και  μεταβολικών νοσημάτων, αποχή από ζωικά και trans λιπαρά, υιοθέτηση μεσογειακών διατροφικών προτύπων, αποφυγή της καθιστικής ζωής, μικρή συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρασιού. 
6.        Για την πρόληψη των καρκινωμάτων συνιστάται αποχή από το κάπνισμα, αποφυγή κατάχρησης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, χρήση αντιηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι συστηματικοί αντικαρκινικοί έλεγχοι που απαιτούνται σε γυναίκες χαμηλού κινδύνου είναι η πραγματοποίηση μαστογραφίας ανά έτος μετά την ηλικία των πενήντα ετών, παπ τεστ ανά τριετία μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ελέγχο HPV , η διενέργεια κολονοσκόπησης ανά δεκαετία μετά τα πενήντα.
7.        Για την πρόληψη του αλκοολισμού συνιστάται αποφυγή υπέρβασης της μέγιστης ημερήσιας επιτρεπόμενης ποσότητας αλκοόλ. Τα όρια για την γυναίκα είναι χαμηλότερα συγκριτικά με τον άντρα, διότι ο γυναικείος οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος στη δυσμενή επίδραση του αλκοόλ. H μέγιστη επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ γενικώς είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Ανάλογα με την κληρονομικότητα του ατόμου, τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης και τα λαμβανόμενα φάρμακα τα όρια αυτά μπορεί να γίνουν πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά.  
8.        Για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων συνιστάται τόνωση του αμυντικού συστήματος με μεσογειακή διατροφή συστηματική άσκηση αποφυγή καπνίσματος. Ορισμένα αναμνηστικά εμβόλια και εμβόλια τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος ενδέχεται να χρειαστούν (π.χ. ανελλιπές ιστορικό παιδικών εμβολιασμών εμβόλιο γρίπης σε διαβητικές).
9.        Για την πρόληψη των ατυχημάτων συνιστάται χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο, αποφυγή των δίκυκλων, τήρηση ΚΟΚ. Στο σπίτι η μέριμνα για καλό φωτισμό η αποφυγή των χαλιών και των φορτωμένων με μικροαντικείμενα δαπέδων προφυλάσσουν από τα οικιακά ατυχήματα. Η καθημερινή κατανάλωση αποβουτυρωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων η αποφυγή ποτών τύπου cola προλαμβάνει την οστεοπόρωση ενδυναμώνει και προφυλάσσει τα οστά από σοβαρές επιπλοκές των πτώσεων.
10.      Η υιοθέτηση hobbies, η αποφυγή του stress η υιοθέτηση αισιόδοξης φιλοσοφίας ζωής οι οικογενειακές σχέσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη των ψυχιατρικών νοσημάτων που πυροδοτούν σωματικά προβλήματα (π.χ. υπερτασικές κρίσεις, σύνδρομα κόπωσης, γαστρίτιδα).
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770

E mail: amoschovaki@yahoo.gr.


Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας:
 https://www.facebook.com/pages/Αναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος

http://twitter.com/amoschovaki (bilingual tweets)

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

http://xroniakoposi.blogspot.com ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

http://organicsexualdysfunction.blogspot.com ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ/ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

http://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS (αγγλόφωνο)

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

http://highglucose.blogspot.com ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http://systemichypertension.blogspot.com ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ - ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ




http://internationaltravelmedicine.blogspot.com ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ